Life&style
Mali vodič za uređenje dnevne sobe iz snova Mali vodič za uređenje dnevne sobe iz snova Mali vodič za uređenje dnevne sobe iz snova Mali vodič za uređenje dnevne sobe iz snova Mali vodič za uređenje dnevne sobe iz snova Mali vodič za uređenje dnevne sobe iz snova Mali vodič za uređenje dnevne sobe iz snova 1/8 Mali vodič za uređenje dnevne sobe iz snova

Mali vodič za uređenje dnevne sobe iz snova

Trebate li novi kauč, fotelju ili stolić, pravo je vrijeme da provjerite što se nudi na sniženjima od 20 do fantastičnih 80 posto

Kada mora kupiti zato što nešto jako treba, redovito čovjek uvijek najnepovoljnije prođe. Ili potroši previše vremena ili novca jer malo kada se potrefi da baš tada naleti na neko sniženje. Zato je mudro kupovati kada je neka akcija, a ne kada to zaista moraš. Pročešljali smo malo dućane po gradu i na webu te moramo priznati da smo oduševljeni i odgovorno sada tvrdimo - odlično vam je vrijeme za “makeover” dnevnog boravka. Trebate li novu fotelju, sofu, stolić, kutnu garnituru, stolić za TV, komodu, sjajne ćete prilike naći u Harvey Normanu, Emmezeti, Ikei, Lesnini... ondje možete očekivati popuste od 20 do nevjerojatnih 70, pa čak i 80 posto.

 | Autor: arhiva arhiva Kauč, Harvey Norman, prije 3990 kn, sada 1590 kn

Na odlične prilike naletjet ćete i ako tražite TV, kućno kino, nešto od raznih gadgeta jer su na odjelima bijele i smeđe tehnike također popusti od 20 do 30 posto. No ne trebate li sad ništa od toga velikog namještaja, tu su odlične ponude na hm.com, u Zara Homeu, Lesnini... gdje na popustima do 50 posto možete kupiti razne dekoracije i tekstile koji će s lakoćom promijeniti vaš dnevni prostor.

 | Autor: arhiva arhiva Stolnjak, Zara Home, prije 259 kn, sada 159 kn

Kupovati trendovsko ili svevremensko vječno je pitanje, a kako bismo vam malo pomogli, u suradnji sa stručnjacima, napravili smo mali kratki vodič o najvažnijim stvarima pri uređenju dnevnih boravaka. Dnevni boravak po svojoj definiciji mora imati prostor za sjedenje i druženje, ali sukladno suvremenom načinu života, i prostor za gledanje TV-a, čitanje ili slušanje glazbe te prostor za blagovanje. Manja biblioteka, kutak za rad ili internet, sve se to danas najčešće nalazi u dnevnom boravku.

Dnevni boravak nakon dječje sobe doživi najviše promjena u jednom obiteljskom stambenom ciklusu i zbog toga mora biti fleksibilno opremljen te kao takav predvidjeti i anticipirati sve te promjene u ciklusu života. Jedan od načina kako predvidjeti sve te promjene je redukcijom i analizom funkcija. Već u početku treba definirati potrebe i mogućnosti prostora te zamisliti kako bi se prostor mogao mijenjati tijekom godina zbog različitih životnih faza.     

 

Fleksibilnost prostora treba optimizirati kroz poziciju i optimalan odabir namještaja. Prostor se može optimalno iskoristiti tako da grupiraju određene funkcije, a time i određeni namještaj s kojim se one ostvaruju. Osnovni namještaj su sofa, stolić, televizor, stol i stolci za blagovanje, a sekundarni namještaj su komode, police, polufotelje, samostojeća rasvjeta, biljke, kamin, a ponekad i radni kutak.

 | Autor: arhiva arhiva Stolac, Ikea, prije 599 kn, sada 399 kn

Kad je prostorija manja od optimalne veličine, bitno je stvoriti ugodni kutak u kojem se čovjek s najbližima može opustiti. Posebice u tom slučaju, kada je prostor mali i sitan, treba pripaziti da namještaj nema oštrih bridova ili formu na kojoj se neko može ozlijediti, zapeti.

Posebno kod malih stanova vrlo je važno funkcionalno riješiti svaki kvadratni centimetar prostora. Najbolja opcija je tada izraditi namještaj po mjeri, a i razni modularni elementi poput stolića na razvlačenje, sofe na razvlačenje, taburea ili jastuka umjesto stola. U tom slučaju nije loše da u ostavi držite nekoliko pričuvnih sklopivih stolaca, kao i da potražite sofu, fotelje i stolce bez rukonaslona da zauzmu što manje prostora.

 | Autor: arhiva arhiva Kauč, Harvey Norman, prije 1900 kn, sada 790 kn

Najefikasniji prostori su oni najudobniji, a vrlo važan dio dnevnog boravka je udobna sofa koja nipošto ne smije biti preniska te jednako udobna onome tko se satima izležava, ali i gostu koji se u pravilu u nju neće zavaliti.

Rasvjeta je možda najbitniji faktor te ona mora biti primjereno i kvalitetno riješena. Primjerice, tijekom gledanja TV-a ugodno je imati jednu stolnu ili samostojeću, pa i zidnu lampu. Ako sjedite, bit će vam ugodnije da rasvjeta nije iznad očiju i da se prema potrebi može prigušiti. U prostoru je dovoljna jedna takva lampa za udobnu.

 | Autor: arhiva arhiva Svjetiljka Lesnina, prije 80 kn, sada 10 kn

S obzirom na to da je dnevni boravak možda najizražajniji odraz vaše osobnosti, najvažnije je da ste vi u njemu zadovoljni i zbog toga najbolji savjet koji vam možemo dati je da s njegovim uređenjem ne žurite. Pažljivo birajte namještaj, veselite se svakom novom detalju i u svemu tome uživajte.

 | Autor: arhiva arhiva

Photo: arhiva

Komentari 0