Life&style

Kad je vrijeme za strani jezik kod djece? Odmah!

Učenje stranog jezika u što ranijoj dobi potiče djetetov cjelokupni razvoj, a u centrima Helen Doron s djecom uče i roditelji kroz zabavu, igru i ples

Djeca u ranoj dobi jednostavno usvajaju strani jezik, čak i ako dijete još ne priča. Intelektualne sposobnosti osobe nisu određene samo genetičkim ustrojem nego i vrlo ranom stimulacijom koja potiče stvaranje neuronskih sklopova. Izlaganje djeteta stranom jeziku u što ranijoj dobi najbolji je način za stvaranje veza među neuronima te povećanje djetetove sposobnosti za intelektualni razvoj. U usporedbi s jednojezičnom, dvojezična djeca postižu znatno bolje rezultate. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies Zato ako se još pitate kad je najbolje vrijeme da dijete počne učiti strani jezik - odgovor je odmah, a mjesto gdje i najmanje bebe mogu učiti engleski jezik su centri Helen Doron. Njihova specifičnost je što u programima za najmlađe aktivno sudjeluju i roditelji. Tako se povezuju s bebama kroz igru, zabavu i učenje te se ostvaruju iznimni rezultati. Budući da se prema metodi Helen Doron ne razvija samo jezik nego se potiče cjelokupni dječji razvoj, u nastavu je uključen tzv. baby sign. To nije klasični znakovni jezik nego pomoć u komunikaciji između roditelja i djeteta koja dokazano pozitivno utječe na kasniji razvoj komunikacijskih vještina. Komunikacija s drugim roditeljima prednost je koju prepoznaju i mame i očevi čija djeca sudjeluju u programima Helen Doron. Nova poznanstva, razmjena iskustava, praktičnih savjeta i preporuka vezanih uz majčinstvo - na različite dječje i ne samo dječje teme - koriste svima. Dobar dojam na roditelje uvijek iznova ostavlja individualan pristup djetetu i iskustvo teachera koje dolazi do izražaja u raznolikim aktivnostima u sklopu programa. Pjesmice, brojalice, igra, ples, zabava, razmjena iskustva, ideja, druženje, smijeh... sve su to razlozi zašto i roditelji uživaju na satovima engleskog, a kako to uistinu izgleda, možete provjeriti na besplatnom oglednom satu za vas i vaše dijete.

Dobra vijest je i da Helen Doron centara ima čak na 30 lokacija u cijeloj Hrvatskoj, a dosad je na svijetu po toj metodi kroz 30 godina postojanja engleski naučilo oko dva milijuna djece. No po čemu je ova metoda učenja revolucionarna? U prvom redu jer je vrlo slična kao kod usvajanja materinjeg jezika. Prije gotovo 30 godina Helen Doron, britanska jezikoslovka, četverogodišnju kćer je upisala kod instruktora violine koji je poučavao metodom Suzuki. Bila je zadivljena njezinim uspjehom te inspirirana njezinim elementima pri razvoju vlastite metode poučavanja engleskog. Krenula je u stvaranje vlastitih materijala za poučavanje kako bi pomogla djeci u razumijevanju i reproduciranju engleskog jezika. Shvatila je da su čitanje i pisanje sasvim različite vješine od razumijevanja i reprodukcije. Revolucionarna metodologija Helen Doron omogućila je bebi i djeci da reproduciraju i razumiju engleski prije nego što nauče čitati i pisati - baš kao što je slučaj s materinjim jezikom.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies Prvi tečaj za rani engleski kreirala je na temelju načela pozitivnih povratnih informacija i ponavljanog slušanja. U početku je sama snimala pjesmice, rime i priče te počela poučavati djecu u svom susjedstvu u sjevernom Izraelu. Rezultati su bili zadivljujući. Helenina metoda poučavanja engleskog stvorila je odgojno okruženje slično prirodnom procesu usvajanja materinjeg jezika. Djeca su ga obožavala, lekcije su bile zabavne i živopisne i poticale su emocionalnu, fizičku, kreativnu i intelektualnu dobrobit učenika. Tijekom godina Helen Doron English se proširio od izvornog programa za djecu kako bi uključio dobno prikladne tečajeve za bebe od tri mjeseca do tečajeva za tinejdžere do 19. godine.

Dodatne informacije pronađite OVDJE.

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0