Life&style

Jesenska poslastica: Zasladite se ukusnim krafnama od kestena

Slatki plod s bodljikavom košuljicom krije duh jeseni, po kojem na svakom gradskom uglu raspoznajemo godišnje doba

Jesenski šumski plod, koji su zbog hranjivosti nazivali šumskim kruhom, stoljećima je hranio brojne naraštaje, koji su ga skupljali i koristili za pripremanje kruha, kolača, slatkih i slanih priloga... Želite li i vi na svoj stol donijeti duh jeseni isprobajte ove ukusne recepte s kestenom:     

Kremasta juha od kestena      

 | Autor: Stock Food Stock Food
Sastojci: 250 g kesten-pirea, 3 ploške kruha, 30 g maslaca, 100 g celerova korijena, 100 g mrkve, poriluk, 1 češanj češnjaka, 1/4 žličice muškatnog oraščića, 1 l povrtnog temeljca, lovorov list, 80 g milerama, vezica peršina, maslinovo ulje, sol, papar
Priprema: Ugrijte u tavi dvije žlice maslinova ulja, dodajte kriške kruha narezane na kockice te ih popržite sa svih strana do zlatno-smeđe boje pa izvadite na kuhinjski papir. U drugu posudu za kuhanje stavite maslac, dodajte žlicu maslinova ulja i, čim se rastopi, dodajte tanko narezan poriluk, naribanu mrkvu i celerov korijen, malo posolite te na laganoj vatri pirjajte dok povrće ne omekša. Dodajte usitnjeni češnjak, malo muškatnog oraščića, promiješajte i, čim češnjak pusti svoj miris, dodajte kesten-pire pa ga malo izmrvite. Ulijte povrtni temeljac, usitnite štapnim mikserom, dodajte lovorov list i, kad zavri, na laganoj vatri kuhajte oko pet minuta. Primiješajte mileram, prema potrebi, začinite solju i paprom. Juhu od kestena ulijte u duboke tanjure, pospite prženim kockicama tosta, svježe nasjeckanim peršinom i poslužite.

Krafne s kestenom

 | Autor: Stock Food Stock Food

Sastojci: 1/2 šalice bademova mlijeka, 1/2 šalice smeđeg šećera, jaje, žlica maslaca, 2 žličice praška za pecivo, prstohvat muškatnog oraščića, 1/2 žličice soli, 1/2 šalice kakaa, šalica kestenova brašna, 1/2 šalice namjenskog brašna, 1/4 šalice praha aru, 100 g čokolade, 1,5 dl slatkog vrhnja
Priprema: U velikoj zdjeli izmiješajte sve suhe sastojke. U drugu posudu ulijte bademovo mlijeko, maslac i umućeno jaje te dobro izmiješajte. Polako tekuće sastojke ulijte u suhe i promiješajte. Ako je smjesa presuha, dodajte žlicu, dvije bademova mlijeka dok ne dobijete mekano tijesto za uštipke. Podijelite tijesto na dva dijela. Stavite tijesto na masni papir, prekrijte drugim papirom i razvaljajte na debljinu jednog centimetra. Pustite neka odstoji u hladnjaku oko sat vremena. Izvadite tijesto, maknite gornji papir i režite kalupom krafne, a manjim kalupom napravite rupu u sredini. U većoj posudi zagrijte dosta ulja. Kad se zagrije do 180°C (izmjerite termometrom za kuhanje), ispecite krafne i izdubljene sredine. Pecite po dvije, tri odjedanput, a kad se ispeku s jedne strane, okrenite i pecite do kraja s druge. Izvadite na kuhinjski papir da se iscijedi višak masnoće. Zagrijte vrhnje do granice vrenja, maknite s vatre i umiješajte u nj komadiće čokolade te miješajte dok se posve ne rastopi. Kad se ohlade, svaku krafnu i sredinu umočite u rastopljenu čokoladu te pospite komadićima lješnjaka i nasjeckana pečenoga kestena.    

Torta od kestena i čokolade

 | Autor: Stock Food Stock Food

Sastojci: 8 bjelanjaka, 28 dag šećera, vanilin šećer, 28 dag lješnjaka, 10 dag čokolade, korica limuna i naranče; krema od čokolade: 50 dag čokolade, 2,5 dl vrhnja za šlag; krema od kestena: 1/2 kg kesten-pirea, 5 dl vrhnja za šlag
Priprema: Istucite čvrst snijeg od bjelanjaka, umiješajte šećer i još kratko miješajte. Primiješajte pržene, mljevene lješnjake, fino narezanu čokoladu te koricu limuna i naranče. Izlijte smjesu na namazan i mrvicama posut kalup te pecite oko 20 minuta u pećnici koju ste prethodno zagrijali na 185°C, a zatim na 200°C još oko 20 minuta. Za kremu od čokolade natrgajte 70 dag čokolade i na pari otopite s 2,5 dl vrhnja za šlag. Otopljenu smjesu dobro promiješajte da nema grudica, a kad se ohladi, stavite u hladnjak najbolje preko noći. Dobro ohlađenu kremu prije nanošenja pjenasto izmiješajte. Za kremu od kestena istucite vrhnje u čvrst šlag i pomiješajte ga s kesten-pireom dok ne postane glatka krema. Biskvit prerežite, premažite kremom od kestena i poklopite drugim dijelom biskvita. Izvana tortu premažite debelim slojem kreme od čokolade i ukrasite kandiranim kestenima umočenima u rastopljenu čokoladu.

Photo: Stock Food

Komentari 0