Life&style

Jagode - neodoljivo mirisno, zavodljivo ukusno i senzualno voće

Danas donosimo tri fantastična i kreativna recepta s jagodama, jer bi bilo šteta ne iskoristiti u potpunosti njihovu sezonu.

Te se jarko crvene bobice spominjalo i prije 2000 godina jer, osim što su slasne, nevjerojatno su zdrave te će se podjednako dobro uklopiti kako u slatka tako i u slana jela. 

Tartići

Sastojci: 300 g mascarponea, 1 limun, 4 žlice šećera u prahu, mahuna vanilije, 500 ml vrhnja za šlag, 400 g jagoda, 175 g maslaca, 70 g šećera, 200 g integralnih keksa

Priprema: Stavite mascarpone, limunovu koricu, šećer u prahu i sjemenke iz vanilijine mahune u zdjelu te miješajte zajedno. Lagano umiješajte vrhnje istučeno u šlag i odložite na hladno. Operite jagode i narežite ih na polovice. Usitnite kekse pa ih pomiješajte sa šećerom i maslacem. Utisnite ih u kalupiće i odložite kratko u hladnjak. Izvadite kalupe nakon sat vremena i istisnite podloge za tart. Na svaku podlogu od keksa istisnite slatičarskom vrećicom malo kreme od sira, po njoj složite jagode i poslužite.    

 | Autor: Stock Food Stock Food

Šalša

Sastojci: 1 limeta, 1 i 1/2 žličica meda ili javorova sirupa, prstohvat morske soli, 500 g jagoda, 1 papričica jalapeño, 1/2 crvenog luka, vezica svježega korijandra, crni papar

Priprema: U velikoj zdjeli pomiješajte koricu i limetin sok, med i sol. Umiješajte narezane jagode, nasjeckanu papričicu jalapeño, luk i korijandar. Popaprite i dobro promiješajte. Dodajte još soli, papra ili limunova soka prema potrebi. Ako su jagode sočne i zrele, poslužite ih odmah, a ako su malo suhe, pričekajte da se mariniraju pola sata prije posluživanja. Možete ih čuvati u zatvorenoj posudi u hladnjaku do tri dana.

 | Autor: Stock Food Stock Food

Puding       

Sastojci: 2 šalice napitka od badema s okusom vanilije, 1/4 žličice ekstrakta vanilije, 1 žličica šećera, 1/2 šalice chia sjemenki, 1 šalica granole, 300 g jagoda, malo meda, grančica mente

Priprema: Pola jagoda operite, zgnječite te ih dodajte u pola količine chia sjemenki i pola količine bademova mlijeka pa sve dobro promiješajte. Ostatak chia sjemenki namočite u preostali napitak od badema i vanilije uz dodatak ekstrakta te obje smjese odložite u hladnjak. U čaše za posluživanje stavite žlicu, dvije granole, hrskavih žitnih pahuljica, pa red pudinga od jagoda i red pudinga od vanilije. Po vrhu rasporedite jagode, pospite granolom, nakapajte medom i ukrasite mentom. 

 | Autor: Stock Food Stock Food

Photo: Stock Food

Komentari 0