Life&style

Hobi novog doba: "Neki skupljaju markice, a ja vas snimam iz zraka!"

Alex Milović, komunikacijski direktor u velikoj internacionalnoj tvrtki, piše zašto ga je snimanje dronom toliko oduševilo

od svih mojih impulzivnih kupnji, ovo mi je vjerojatno najdraža. Bez nekog posebnog racionaliziranja, prije odlaska na surf-trip u Portugal, prijatelj i ja smo razmišljali kako bi bilo zanimljivo prekrasne znamenitosti ove zemlje ovjekovječiti iz neke druge perspektive, točnije – ptičje. Vrlo brzo sam izguglao sve potrebne informacije i došao do DJI Phantom 4 drona za kojeg su interneti rekli da je vrhunac ponude za (polu)profesionalce. Nekoliko sati kasnije, i svega dva dana prije polaska u Portugal, zadnji dostupni Phantom 4 u Hrvatskoj je bio moj. Kupiti dron ne znači samo kupiti letjelicu s četiri elise i kamerom, treba vam cijeli niz dodatne opreme; od tableta preko kojeg se njime upravlja, filtera za kameru, ruksaka, dodatnih elisa (u slučaju da vaše letačke sposobnosti nisu na razini pa ih potrgate nehotičnom košnjom krošnji drveća) i najvažnije od svega – dodatnih baterija. Dron je dobar jedino ako je u zraku, a s 20-ak minuta autonomije jedne baterije, ubrzo shvatite da baterija nikad dosta jer se isprazne u najgorem mogućem trenutku - vi ste na Cabo da Roca - najzapadnijoj točki Europe, a najbliža utičnica je - u Lisabonu. Na kraju, surf-trip se pretvorio u radni tjedan, jer surfanja nismo ni vidjeli, već smo svo vrijeme proveli u lovu na savršen kadar, ali isplatilo se.

 | Autor: privatna arhiva Kristijana Musića privatna arhiva Kristijana Musića  | Autor: privatna arhiva Kristijana Musića privatna arhiva Kristijana Musića  | Autor: privatna arhiva Kristijana Musića privatna arhiva Kristijana Musića Što se tiče dozvola, zakoni o dronovima se tek formiraju i nisu sasvim jasni niti ujednačeni i razlikuju se od zemlje do zemlje, tako da nikad ne znate što vas čeka. Zapravo ste prepušteni na milost i nemilost policajca ili komunalnog redara koji vas eventualno “uhvati”. Srećom, policija i redarstvene službe u Portugalu nisu pretjerano zainteresirane za dronove i turiste koji im njima lete iznad glava, tako da osim interesa pokojeg znatiželjnog prolaznika, nismo imali nikakvih problema. Od drhtavih ruku i pretjeranog opreza prvog dana snimanja, shvatili smo da nikoga nije briga za naš foto-letački-pohod i postali smo samouvjereni do te mjere da smo dronom uzlijetali s prometnih trgova kao da je normalno. Svojevrsna regulativa ipak postoji, pa je dron potrebno registrirati Agenciji za civilno zrakoplovstvo, koja vas uvodi u sustav i dodjeljuje posebnu registarsku oznaku.

 | Autor: privatna arhiva Kristijana Musića privatna arhiva Kristijana Musića  | Autor: privatna arhiva Kristijana Musića privatna arhiva Kristijana Musića Let dronom uvelike podsjeća na video igrice, njime se upravlja upravljačem sličnim onome na nekoj igraćoj konzoli, a tablet koji je spojen na njega prenosi sliku koju dron snima u realnom vremenu, tako da doslovno imate osjećaj kao da letite, i mogu vam reći da su prizori spektakularni. Čak i kad snimate naočigled najdosadnije motive i krajolike (poput neke pustopoljine u Moslavini) oni izgledaju sasvim drugačije kad ih snimate s 300 ili 500 metara visine. Dron mi je postao neizostavni suputnik i mjesta na kojima sam bio stotine puta - poput Splita, Šibenika ili Kornata - dobivaju sasvim jednu novu dimenziju kada ih se snimi s pola kilometra – što je najveća visina koju ovaj model drona može postići.

 | Autor: privatna arhiva Kristijana Musića privatna arhiva Kristijana Musića  | Autor: privatna arhiva Kristijana Musića privatna arhiva Kristijana Musića Tehnologija koja stoji unutar te male, bijele kutijice je zaista impresivna jer, osim što je poluautomatizirana, tako da njime mogu letjeti i početnici, sposoban je letjeti po ogromnim naletima vjetra, detektirati prepreke pomoću ugrađenih senzora, čak i pratiti kretanje mete koju označite, a sve to uz savršeno mirnu i kvalitetnu sliku što je ipak najbitnije jer letite da biste snimali. Osim fotografija, od kojih sam neke objavio po društvenim mrežama, želja mi je montirati i seriju videa s putovanja, jer ovi kadrovi, koliko god izgledali impresivno u obliku fotografije, zaista ožive jedino kroz video. Kad se sve zbroji i oduzme, nepromišljena kupnja s početka priče na kraju ispada investicija u hobi projekt. Neki ljudi slažu makete, neki sakupljaju poštanske marke, a ja? Ja vas snimam iz zraka.

 | Autor: privatna arhiva Kristijana Musića privatna arhiva Kristijana Musića  | Autor: privatna arhiva Kristijana Musića privatna arhiva Kristijana Musića  | Autor: privatna arhiva Kristijana Musića privatna arhiva Kristijana Musića

Tekst je preuzet iz Budi.IN Chica uz koji dobivate srebrni Argentum privjesak na dar. 

 | Autor: arhiva arhiva

Photo: privatna arhiva Kristijana Musića

Komentari 0