Life&style

Dodajte malo čilija: Jela koja će razbuditi nepce

Jedni ga mrze, drugi ga obožavaju, ali nitko nije ravnodušan. Dodaju ga hrani čak i oni koji ga se boje...

Pizza s ljutim papričicama, kobasicom i lukom

 | Autor: Stock Food Stock Food

Sastojci: 400 g brašna, vrećica instant-kvasca, šalica tople vode, sol, 3 žlice maslinova ulja, 1 glavica ljubičasta luka, 50 g ljute kobasice (može i kulen), 4 ljute papričice, 1 crvena paprika, 3 žlice maslinova ulja
Priprema: Od brašna, kvasca, soli, tople vode i maslinova ulja umijesite tijesto te ga odložite na toplo. Kad počne rasti, razvaljajte ga, stavite ga u namašćeni lim za pečenje i premažite maslinovim uljem te nabockajte vilicom. Narežite luk na ploške, kobasicu na kolutiće, papriku na kocke, a čili papričice samo na pola. Najprije posložite luk i kobasicu, a potom i sve ostale sastojke. Pecite u pećnici koju ste prethodno zagrijali na 180 Celzijevih stupnjeva dok se tijesto odozdo i po rubovima ne zarumeni, 15-20 minuta. Prije posluživanja nakapajte ekstra djevičanskim maslinovim uljem i odmah poslužite.

Brancin sa začinjenim grahom

 | Autor: Stock Food Stock Food

Sastojci: 400 g fileta brancina, 300 g krupnoga graha, 1 crvena paprika, vezica peršina, 2 dl ukuhane rajčice, sol, kajenski papar, glavica luka, 2 čilija, 3 žlice maslinova ulja, vezica bosiljka, 1/2 žličice kurkume, prstohvat cimeta i korijandra
Priprema: Sitno nasjeckajte bosiljak, pomiješajte ga s malo maslinova ulja te odložite na stranu. Luk i češnjak sitno nasjeckajte i popržite na žlici maslinova ulja. Kad se zazlati, dodajte papriku narezanu na kockice i nasjeckani čili. Nakon što paprika omekša, dodajte rajčicu i sve začine, a čim počne krčkati, sipajte u umak kuhani grah. Pustite neka se kuha nekoliko minuta, dok se svi okusi ne prožmu. Posolite brancin i ispecite na roštilj-tavi koju ste premazali uljem ili na roštilju. Prije posluživanja dodajte grahu dvije žlice pripremljenog bosiljka s uljem. Stavite ribu na grah i poslužite vruće.

Veganski čili s tofuom, kukuruzom i grahom
        
 | Autor: Stock Food Stock Food

Sastojci: 2 glavice luka, 2 žlice ulja, 2 češnja češnjaka, 250 g pelata, 2 crvene paprike, 1 zelena paprika, 3 čilija, 200 g kukuruza, 250 g crvenoga graha, vezica korijandra, 200 g dimljenog tofua, 1/2 žličice soli, na vrh noža kajenskog papra
Priprema: Nasjeckajte luk i češnjak te ih popržite na ulju u velikoj posudi. Očistite papriku i narežite na kocke te dodajte luku kad postane staklast. Primiješajte potom i sitno nasjeckani čili. Pirjajte dok paprika ne omekša. Usitnite pelate i dodajte paprici. Posolite i dodajte kajenski papar. Kad umak provrije, primiješajte kuhane kukuruz i grah, možete koristiti i konzervirane. Kad se sve zajedno prokuha, dodajte kockice tofua i nasjeckani korijandar. Poslužite vruće uz svježi kukuruzni kruh.     

Photo: Stock Food

Komentari 0