Life&style
Dama na Dunavu: Bratislava je idealan vikend-odmor Dama na Dunavu: Bratislava je idealan vikend-odmor Dama na Dunavu: Bratislava je idealan vikend-odmor Dama na Dunavu: Bratislava je idealan vikend-odmor Dama na Dunavu: Bratislava je idealan vikend-odmor Dama na Dunavu: Bratislava je idealan vikend-odmor Dama na Dunavu: Bratislava je idealan vikend-odmor 1/7

Dama na Dunavu: Bratislava je idealan vikend-odmor

Pakirajući se, modna blogerica Lucija Kontić mislila je kako će s popisa prekrižiti još jedan grad, no nakon povratka, želi se opet vratiti

Dok ne diplomira, kad će odvojiti vrijeme samo za putovanja (ima popis svih gradova i država te pojedinih mjesta koje želi posjetiti!), modna blogerica Lucija Kontić svaki slobodan trenutak koji uspije “ukrasti” koristi za manje pustolovine po Europi. Tako je sasvim nenadano posjetila nedavno Bratislavu, ljepoticu na Dunavu, koja je savršena za dvodnevne, trodnevne obilaske. 


- Ovo mi je bio prvi posjet, i to sasvim neplanski.

Dok sam se pakirala, razmišljala sam o tome kako ću jedan grad skinuti s popisa gradova koje želim posjetiti (smijeh), ali nakon povratka sam shvatila kako se u Bratislavu želim ponovno vratiti. Naizgled slična drugim europskim gradovima, zapravo je posebna na svoj način - govori Lucija, koja je letjela iz Zagreba do Beča pa automobilom pristigla do Bratislave. “Od Beča do Bratislave stigne se prilično brzo. No isto tako brzo može se doći i vlakom iz Beča za Bratislavu, vožnja traje oko sat vremena, a cijena karte je oko 13 eura (malo manje od 100 kn)”, dodaje.

 | Autor: Privatni album/Olja Runjić Privatni album/Olja Runjić Prvi savjet - ponesite toplu odjeću kako se ne biste smrznuli u cjelodnevnim lutanjima po ulicama. Tijekom njezina boravka vrijeme je bilo suho, imala je sreće pa nije bilo ni pretjerane magle, ali su temperature bile prilično niske. 
- Bili smo smješteni u hotelu Radisson Blu Carlton, koji se nalazi u neposrednoj blizini starog dijela grada. To nam je i olakšalo razgledavanje jer mene kod ovih europskih ‘šarmera’ više privlači stari dio grada kako bih što bolje upoznala kulturu i povijest samoga grada. Nažalost, još nije počeo advent dok sam ja bila tamo, ali već su počeli ukrašavati grad, tako da sam sigurna da je advent u Bratislavi iznimno zanimljiv za posjet - priča studentica biologije s trenutačnom adresom u Mostaru, kojoj je osim putovanja velika ljubav blog koji vodi, Shipped from Venus.

 | Autor: Privatni album/Olja Runjić Privatni album/Olja Runjić 
- Na prvu se može vidjeti da Bratislava nije jedan od onih užurbanih europskih gradova. Ljudi su jako ljubazni i rado će vas uputiti ako se izgubite ili su vam potrebne same informacije o gradu. Ja sam si zadala jednu želju; da posjetim Starbucks jer skupljam šalice i potrebna mi je bila jedna iz božićne kolekcije (smijeh) - kaže.

 | Autor: Privatni album/Olja Runjić Privatni album/Olja Runjić Starbucks se nalazi u shopping centru Aupark, koji se nalazi malo izvan grada. Na karti se to činilo blizu tako da sam se odvažila sama otići Uberom, ali sam ubrzo požalila. Najprije sam tražila Uber 15 minuta oko hotela, a veći problem je uslijedio kad sam se trebala vratiti iz Auparka u hotel. Kako je već pao mrak, a Wi-Fi imate samo na području shopping centra, dogovoriti Uber i pronaći vozača u hrpi vozila ispred centra bila je gotovo nemoguća misija. Svakako bih savjetovala da kupite karticu njihova operatera za turiste jer će vam to uvelike olakšati sve, osobito ako ostajete dulje u ovom gradu, savjetuje Lucija i dodaje da ipak zaobiđete shopping centar te ne gubite vrijeme jer je lošiji od onih koje imamo mi. U pamćenju će joj definitivno ostati posjet restoranu Mondieu kojeg u Bratislavi možete pronaći na dvije adrese.

 | Autor: Privatni album/Olja Runjić Privatni album/Olja Runjić 
- Restoran je već na prvi pogled divan, instagramičan, kako bih ja rekla (smijeh). Uređen je u skandinavskom stilu, a na meniju nudi doista zanimljiva i ne tako klasična jela i slastice. Cijene ne samo u tom restoranu nego općenito nisu izrazito visoke. Standard im je tu negdje kao naš. Po restoranima cijene su čak i niže za razliku od nekih hrvatskih. Za večeru smo izabrali restoran KOGO, koji se nalazi preko puta hotela. Tu večer nas je iznenadio i snijeg koji je doprinio ugodnoj atmosferi tijekom večere. Mislim da je Bratislava stvarno divan gradić, osobito ako se odlučite na kratki izlet. Ako i ne ciljate na posjet tijekom adventa, mislim da je bolje ići u proljetnim mjesecima kad je dan dulji - kaže i dodaje kako im je razgledavanje grada, nažalost, bilo prilično ograničeno jer mrak padne jako rano tako da puno toga nisu uspjeli pofotkati. Od znamenitosti u Bratislavi, govori, svakako vrijedi posjetiti Bratislavski dvorac čiju ćete dominaciju nad gradom uočiti odmah nakon ulaska u grad. Posjetili su i galeriju Nedbalka, koja se nalazi u jednoj od najstarijih ulica Bratislave. Sastoji se od oko 500 umjetničkih dijela kronolški poredanih od zadnjega kata prema prvom. Galeriju su, ističe, otvorila dva prijatelja kao neprofitnu organizaciju sa željom da se prikupi i promovira umjetnost Slovačke i njezinih umjetnika. 

 | Autor: Privatni album/Olja Runjić Privatni album/Olja Runjić

- Cijeli grad odiše ugodnom atmosferom, dok se šećete ulicama, zaboravite da u njemu uopće postoji klasični europski dio. Velika prednost grada je i to što cijeli stari dio možete obići hodajući. Lokalni stanovnici s kojima sam imala priliku razgovarati jako dobro znaju engleski tako da se nije teško snaći. Svi se oduševe kad čuju za Hrvatsku i radoznalo ispituju o našoj zemlji. Stoga, ako još niste posjetili ovu ‘staru damu’, dopustite da vas obori s nogu - kaže Lucija.

 

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0