Life&style
Bajkovita Slovenija: "Skoknite" do Ljubljane i Bleda Bajkovita Slovenija: "Skoknite" do Ljubljane i Bleda Bajkovita Slovenija: "Skoknite" do Ljubljane i Bleda Bajkovita Slovenija: "Skoknite" do Ljubljane i Bleda Bajkovita Slovenija: "Skoknite" do Ljubljane i Bleda Bajkovita Slovenija: "Skoknite" do Ljubljane i Bleda Bajkovita Slovenija: "Skoknite" do Ljubljane i Bleda 1/11 Bajkovita Slovenija: "Skoknite" do Ljubljane i Bleda Bajkovita Slovenija: "Skoknite" do Ljubljane i Bleda Bajkovita Slovenija: "Skoknite" do Ljubljane i Bleda Bajkovita Slovenija: "Skoknite" do Ljubljane i Bleda

Bajkovita Slovenija: "Skoknite" do Ljubljane i Bleda

Idealni za brzinsko punjenje baterija zbog blizine Zagrebu, diplomirana pravnica Ana Hečej otkriva omiljena mjesta u Sloveniji

Splićanka sa zagrebačkom adresom Ana Hečej za sebe kaže da je nepopravljiva romantičarka, zaljubljena u Zagreb (obožava njegove prozore, vrata, spontane trenutke što neprestano bilježi na Instagramu @fridakis), često u poluspakiranom izdanju jer nikad se ne zna kakva avantura je čeka iz nekog ugla. 
- ‘Mila moja, produženi vikend, trenutak opuštanja samo za nas dvoje, razmazimo se večerom, šetnjom, držeći se za ruke, prste kroz prste, neograničeno opuštanje u svijetu sauna, wellness i spa trenucima, vožnja čuvenim čamcima (pletnom - brod na vesla, na otok i natrag cijena 12 eura po osobi, vožnja traje nekih 40-ak minuta). Dosta, a?!’, predložio mi je muž. Može. Pristajem u trenu, a djecu nam je spremno pričuvala baka. Bledsko jezero, evo nas - smijući se počinje ova diplomirana pravnica, koja inače voli sve isplanirati do zareza, ali ovog puta objeručke je prihvatila zimsku vikend-idilu. 


 | Autor: Privatni album/Olja Runjić Privatni album/Olja Runjić

- Kad smo već kod otočića, po sredini jezera ima i zanimljiva priča. Na njemu se nalazi crkvica do koje moraš prijeći 99 stuba, a običaj nalaže da za buduću sreću u braku mladoženja je dužan iznijeti mladu u naručju do crkve trčeći preko tih 99 stuba (smijeh) - priča Ana i dodaje kako čim dođeš u Bled, upadneš u taj romantičan “mood”, htio ti to ili ne. 
- Moj prvotni dojam je mala Švicarska. Miran, uglađen, jednostavne ljepote i ‘slow motion’, a nisam u mirovini (smijeh). Bled ludog provoda nema. Tu si da odeš na čajanku ‘Jasmin’ u centru, u kavanu Park staru 60 godina, nađeš stol i uživaš uz originalnu blejsku kremnu rezinu (odnosno kremšnitu) uz času chardonnaya. Prodano - govori Ana i nastavlja: “Dok sjedimo i uživamo u finom okusu, jedino zamišljam Bled pod bijelim pokrivačem, šteta što je ona prava zima u svome mjesecu odlučila biti zima štipalica s prizorom proljeća”. Ima tu i srednjeg vijeka, nastavlja, za sve one koji vole to povijesno razdoblje u svojim pustolovinama. Ulaznica za Bledski dvorac je devet eura, a Anu je dojmilo prostranstvo pogleda, zanimljivi filmići, lutke i makete, ponešto alata.

“Kad povijest i je svjedok vremena, svjetlo istine, život pamćenja, učiteljica života, glasnica starine”, kaže. Zima je bila jača od nje pa se brzinom svjetlosti uputila s mužem u njihovo gnijezdo - bazene s pogledom, ugodne ruke Moice i Urške na njihovim leđima (smijeh), relaksirajući trenutak od tri, četiri sata, sve u cijeni noćenja. “E dobre su te brzinske last minute za Golf Sava Hotels Resorts. Topla preporuka zaista. Cijene su malo skuplje nego u Hrvatskoj, ali definitivno se isplati opustiti od užurbane svakodnevice. A kad imaš prijatelje u obližnjoj Ljubljani, ne preskačeš njihov prijateljski poziv i šetnju ovim šarmantnim gradom. 

 | Autor: Privatni album/Olja Runjić Privatni album/Olja Runjić
 Zašto ne početi hladno nedjeljno jutro na francuski način u preslatkom kafiću Le Petit na Trgu Francuske revolucije 4. No ipak smo u Sloveniji, napustimo Francusku i krenimo korakom preko Triple Bridgea do velikog znaka zelene boje malog slova ‘i’ (Informacije). Uslijedilo je moje pitanje radi li uspinjača (jer opet pješice uz stube kod moje polovice ni za ljepotu prizora iznad svih do Ljubljanskoga grada (još ga zovu Ljubljanski dvorac), simbol grada. Cijena ulaznice je 3,50 eura po osobi, povratna naravno, svega pet-deset minuta hoda od stare gradske jezgre na Krakovu trgu, nasuprot glavnoj tržnici i Kazalištu lutaka. Ne da ‘puca’ prekrasan pogled nego pogled ‘puca’ na sve četiri strane, smijući se nastavlja i dodaje kako je dvorac toliko osmišljen da vrijedi kupiti ulaznicu (15 eura po osobi) i ući u vremeplov te doživjeti malo više od uobičajenog vođenja razgledavanja Ljubljanskog dvorca.

 

 | Autor: Privatni album/Olja Runjić Privatni album/Olja Runjić

- Ima tu napete akcijske pustolovine, romantične komedije, kostimirane drame. Mislili su na sve pa tako i da su uvrstili i hrvatski jezik na slušalicama o kratkim uvodima kako je u etapama nastajao dvorac. Jako susretljivi i simpatični, barem na one na koje sam se ja osvrnula - ističe. Šetnja traje onoliko koliko vi želite, no Anin je savjet da uživate polako u svakome motivu, detalju, dvorskom doživljaju. E kad ste se zasitili srednjeg vijeka i dvora, vrijeme je za kratki ali slatki odmor uz kolač i kavu u samoj Kavani na platou Dvorca. Riječ je o Grajskoj kavarni, s vrlo ugodnim osobljem, finim kolačima, uz cijene za euro, dva skuplje od naših kavana, ali opravdano, kaže Ana. Inače ljeti se tu održavaju svakakve manifestacije, koncerti, za djecu i mlade, pa svakako vrijedi u ovaj grad doći kad zatopli te u proljetno-ljetno predvečerje uživati uz, recimo, sivi pinot. “Ali sam uživala jednako tako i na -10 s toplim rum punčom”, smijući se dodaje Ana.

 | Autor: Privatni album/Olja Runjić Privatni album/Olja Runjić

U Ljubljani, “gradu kulture”, kultura je zaista način života, a zahvaljujući umjetnosti i kulturi, izgradili su vlastiti identitet, ističe Ana.
- Nemojte propustiti sladak maleni predio oko samostana Križanke, u kojem su posebno fotogenične ulice, male galerije, antikviteti, posebne trgovine i jako dobri restorani. Za one koji su željni znanja o arhitekturi, a ne samo divljenju ‘što je lijepa’ knjižica, tu je ‘Plečnikova Ljubljana’ (o djelima Plečnika koji je skoro sam dizajnirao modernu Ljubljanu u velikom stilu). Da pobliže objasnim, što je recimo Lenucijeva potkova Zagrebu, to su Plečnikova djela Ljubljani - govori Ana, a iako je odabrala zimsku vikend-bajku, kada nastupi ljepše vrijeme, nađete li se ondje, unajmite bicikl i tako istražite ovaj grad.

 | Autor: Privatni album/Olja Runjić Privatni album/Olja Runjić

Preporuka za to su Najam bicikala Bicikelj ili Turističko-informatični centar Slovenije. Kako je Ana mama dvoje klinaca, Fride i Vida, Zoo Ljubljana je nezaobilazna postaja kad su s klinicma. Njezina ocjena je 10/10!
- Kad se poželite okrijepiti od dugih šetnji, moj savjet je (a ja sam ga dobila) tapas&wine TaBar na Ribjem trgu 6. Ambijent je jednostavno lijep, osvojit će vas na prvu, zalogaji preukusni, a na meniju su guščja pašteta, losos s pomorandžom (narančom) te bogata vinska karta za sve vinoljupce. U slast! Mi prizivamo proljeće i još jedan odlazak u ovaj grad i već spomenuti Zoološki vrt. Nasvidenje (doviđenja), a svi koji još nisu imali prilike posjetiti Bled ili Ljubljanu, trk čim zatopli. Idealna vikend-poslastica - dodaje Ana.

Photo: Privatni album/Olja Runjić

Komentari 0