Life&style

Bajkovita idila u Alpama: Salzburg i Gastein

Barokni biser Austrije ima sve, netaknutu prirodu i odličnu gastronomsku ponudu spojenu s glazbom

Kalendarska jesen tek je počela, a zaljubljenici u hladnije dane i blagdansku čaroliju vjerojatno već planiraju nova putovanja. Iako je Austrija mnogima idealna zimska destinacija zbog ponajboljih božićnih sajmova i mondenih skijališta, ona itekako nudi sadržaje koji će vas tijekom cijele godine ostaviti bez daha. Samo 400-tinjak kilometara vožnje automobilom od Zagreba, na samoj granici s Njemačkom, čeka vas barokni dragulj Salzburg, središte istoimene pokrajine i četvrti najveći grad u Austriji. Iako je dobio ime po brojnim rudnicima soli (salz na njemačkom znači “sol”, a berg “brdo”), oni su 1989. godine zatvoreni, ali i danas su jedna od najvećih turističkih atrakcija. Ljubiteljima klasične glazbe, ali i onima koji to nisu, prvo i nezaobilazno odredište u Salzburgu je rodna kuća glazbenog virtuoza Wolfganga Amadeusa Mozarta. Osim što možete razgledati violinu na kojoj je svirao kao dječak i klavir na kojem su nastala njegova prva djela, u kući u jednoj od najstarijih ulica u gradu, koja je pretvorena u muzej, pronaći ćete suvenire za svačiji ukus. Malo je reći da se nudi sve, od igle do lokomotive, šalice s notama Mozartovih djela, kišobrani, majice, magneti...

 | Autor: Privatni album/Olja Runjić Privatni album/Olja Runjić Salzburg je velikom skladatelju odao počast i najpopularnijom slasticom, Mozart kuglama. Marcipan obložen nugatom od pistacija i zatim umočen u tamnu čokoladu dočekat će vas u svakom austrijskom hotelu, a u strogom centru Salzburga postoji i specijalizirana trgovina Mozartovih kugli, koje u godini dana bilježe prodaju od čak milijun i pol komada. Nipošto nemojte propustiti ni pravi glazbeno-gurmanski spektakl u baroknom restoranu St. Peter Stiftskeller, najstarijem u Europi, u kojem je svojedobno obožavala objedovati i obitelj Mozart. Mjesto si rezervirajte ranije, dođite barem sat vremena prije početka koncerta i večere te se nemojte začuditi ako vas posjednu za stol s potpunim strancima jer je potražnja za kartama izuzetno velika. Dočekat će vas raskošno uređeni stolovi osvijetljeni svijećama, a prije svakog slijeda jela vrhunski pjevači u kostimima iz 18. stoljeća zabavljat će vas isječcima iz Mozartovih operetnih remek-djela poput “Čarobne frule”, “Figara”, “Male noćne muzike” i “Don Giovannija”. Na jelovniku, čija cijena stoji oko 100 eura, nalaze se specijaliteti koji se pripremaju po strogo čuvanim receptima iz 18. stoljeća.

 | Autor: Privatni album/Olja Runjić Privatni album/Olja Runjić Poslužit će vam tipični salzburški kruh, juhu od limunske trave i cimeta s okruglicama od ružmarina, pečena prsa kopuna (kastriranog pijetla) s kremom od kadulje i tartufa te poluzaleđenu sladolednu kremu od meda divljih plodova. Sve kalorije od hrane koja je za prste polizati najbolje ćete potrošiti biciklirajući idiličnim salzburškim ulicama. Bicikle možete unajmiti doslovce na svakom koraku, a za sigurnost u prometu ne morate se brinuti jer Salzburg ima čak 170 kilometara savršeno uređenih biciklističkih staza, koje su odvojene od ceste, s osiguranim parkirnim mjestima. U gradu postoje i turistički vodiči specijalizirani za rute upravo na biciklima. Preporučamo da laganom vožnjom iz centra grada svakako skoknete do Gwandhaus Gössla, gdje se proizvode tradicionalne austrijske nošnje, takozvane dindrlice. Uvjerili smo se da su vlasnicima manufakture klijenti uvijek na prvome mjestu jer u svome registru bilježe svaku njihovu kupnju i po izlasku nove kolekcije ih obavještavaju o odjeći koja bi mogla zadovoljiti njihov ukus.

 | Autor: Privatni album/Olja Runjić Privatni album/Olja Runjić Iako u privatnome vlasništvu, raskošno dvorište Gwandhaus Gössla otvoreno je za javnost, pa ondje možete popiti piće, opustiti se na udobnim ležaljkama i uživati u pogledu na snježne vrhove Alpa koji se vide u daljini. Bez obzira na šarolik modni izričaj, Salzburžani se u jednome slažu - kišobran je neizostavan detalj koji uvijek morate imati uz sebe. Turisti čak i u hotelima, čim se prijave na recepciji, na dar dobivaju kabanice kako bi bez obzira na vremenske (ne)prilike mogli nesmetano uživati u razgledavanju grada.

Osim dobre hrane, Salzburg se može pohvaliti i fenomenalnom ponudom piva, od bezalkoholnog do voćnog. Upravo se ondje, u najstarijoj privatnoj pivovari iz 1492. godine, radi kultni Stiegl. Ime mu u prijevodu znači “stepenica” jer se mnogima omiljeno piće nekad proizvodilo u centru grada, a pivnicu je samo nekoliko stepenica dijelilo od utvrde Hohensalzburg. U današnjemu modernom pogonu nalazi se i muzej, a svaki posjetitelj poslije multimedijske prezentacije i neizostavna kušanja od domaćina dobiva suvenir, kriglu i bocu piva.

 | Autor: Privatni album/Olja Runjić Privatni album/Olja Runjić Muškarce će u Salzburgu zaintrigirati Hangar 7, čiji je vlasnik Dietrich Mateschitz, osnivač energetskog napitka Red Bull. U multifunkcionalnoj futurističkoj zgradi, sagrađenoj od 1200 tona čelika, izložene su impresivne letjelice - od 25 povijesnih aviona među kojima je i onaj Josipa Broza Tita, do helikoptera i bolida s utrka Formule 1. U Hangaru se nalazi i prestižni restoran Ikarus, koji svaki mjesec ugošćuje novog chefa iz druge države, a u njemu je svojedobno radio i naš proslavljeni majstor kuhinje Tomislav Gretić. Kad se zaželite mira i odmora od gradske vreve, toplo vam preporučamo posjet obližnjoj dolini Gastein, koju čine tri gradića - Bad Gastein, Bad Hofgastein i Dorfgastein.

 | Autor: Privatni album/Olja Runjić Privatni album/Olja Runjić Lokalno stanovništvo, koje se desetljećima bavi uzgojem konja, kočijom će vas odvesti do obližnjih obiteljskih imanja na kojima, osim mesnih specijaliteta, možete kušati i pastrve, koje domaćini pred vama vade iz bazenčića. Konji, krave, pa čak i alpake, neizostavan su prizor na idiličnim alpskim pašnjacima koji okružuju pitoresknu dolinu Gastein. Volite li planinarenje, svakako posjetite Stubnerkogel. Do vrha na 2251 metru nadmorske visine možete doći gondolom, a oni koji se ne boje visine, uživat će u šetnji više od 140 metara dugačkoga visećeg mosta ispod kojeg je provalija, ali i čudesan pogled koji oduzima dah. Na kraju dana ugodni hoteli, u kojima ćete se osjećati kao kod kuće, razmazit će vas saunama, masažama i bazenima. U spa gradiću Bad Gastein, koji je s razlogom dobio nadimak Monte Carlo Alpa, i ljubitelji adrenalina doći će na svoje. Jedna od glavnih turističkih atrakcija je vožnja zip-lineom iznad spektakularnog slapa koji pada u samom centru mjesta.

 

Photo: Privatni album/Olja Runjić

Komentari 0