Life&style

Artičoke - tajanstveni Mediteranski zeleni pupoljak

Ako vam fali inspiracije za današnji ručak, donosimo tri super ukusna recepta s božanstvenim artičokama!

Tu su najstariju namirnicu u ljudskoj prehrani nekad smjeli konzumirati samo muškarci jer se vjerovalo da ima afrodizijačka svojstva, danas u njoj uživaju svi.

JUHA OD ARTIČOKA SA ŠKAMPIMA

Sastojci: 1/4 šalice povrtnog temeljca, 1 glavica luka, češanj češnjaka, 2 žličice mljevenog kumina, 1 žličica mljevenog korijandera, 3 šalice kuhane crvene leće, lovorov list, 2 šalice vode, limunov sok, 3 rajčice, 1 i 1/2 šalica srca artičoka, crni papar, sol, 6 škampa, grančica svježeg korijandera

Priprema: Zagrijte temeljac u posudi na laganoj vatri. U tavi na žlici ulja pirjajte sitno nasjeckani luk dok se ne zazlati. Dodajte češnjak, kumin i korijandar te kuhajte nekoliko minuta uz često miješanje. Potom dodajte leću, lovorov list, nasjeckane rajčice i vodu te pustite da provrije. Smanjite vatru, dodajte limunov sok, artičoke i temeljac te kuhajte dok se leća ne raspadne. Maknite lovorov list, posolite i popaprite te usitnite štapnim mikserom ili u blenderu. Ispecite škampe na roštilju. Ulijte juhu u tanjur i u sredinu posložite repić škampa te pospite nasjeckanim korijandrom. 

 | Autor: Stock Food Stock Food

FRITAJA S ARTIČOKAMA I TIKVICAMA

Sastojci: 8 jaja, 3 žlice maslinova ulja, 1 glavica luka, prstohvat timijana, prstohvat suhe kadulje, 2 male tikvice, 1 i 1/2 šalica kuhanih srca artičoke, žličica soli, žlica vinskog octa, crni papar, 10 g svježeg kozjeg sira, 100 g potočarke, 100 g mlade cikle

Priprema: U veliku tavu ulijte žlicu ulja i pristavite na vatru. Na ulje stavite nasjeckani luk i pospite začinskim travama. Smanjite vatru i pirjajte miješajući oko deset minuta. Dodajte ploške tikvica, kuhane artičoke, posolite i nastavite pirjati još nekoliko minuta, dok tikvice ne omekšaju. Dodajte ocat i crni papar te maknite s vatre. Razbijte jaja u veliku zdjelu te ih umutite. Posolite jaja i dodajte ih povrću. Primiješajte mješavini i natrgani kozji sir te dobro promiješajte. Osušite i obrišite tavu u kojoj ste sotirali povrće, premažite ga uljem i vratite na vatru. Ulijte smjesu jaja i povrća te pecite na srednje jakoj vatri tri-četiri minute. Poslužite s potočarkom i listićima mlade cikle. 

 | Autor: Stock Food Stock Food

PUNJENI CVJETOVI

Sastojci: 8 limuna, 3 litre vode, 2 šalice bijelog vina, 5 češnjeva češnjaka, 2 vezice timijana, 6 velikih artičoka, 4 žlice maslinova ulja, 1 veliki krumpir, 2 ljutike, 1/2 šalice mrvica staroga kruha, 200 g pancete, vezica peršina, 1 šalica bijelog vina, sol, papar, 500 g mlada boba

Priprema: Uklonite vanjski red listova artičoka i odrežite im vrhove. U velikom loncu zagrijte do vrenja vodu sa sokom osam limuna, bijelim vinom, češnjakom i pola vezice timijana. U tome kuhajte artičoke 20 minuta, dok ne omekšaju. Ocijedite ih i odložite. zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Skuhajte krumpir i bob. U većoj tavi zagrijte ulje i popržite nasjeckanu ljutiku. Dodajte joj kuhani bob i krumpir te pirjajte četiri-pet minuta. Maknite s vatre, primiješajte krušne mrvice, sitno narezanu pancetu i peršin te promiješajte. Artičokama raširite listove, posolite ih, popaprite i između listova utisnite nadjev. Posložite u lim za pečenje, nakapajte ih maslinovim uljem, pospite natrganim timijanom i podlijte vinom, Pecite u pećnici oko 30 minuta. Odmah poslužite. 

 | Autor: Stock Food Stock Food

Photo: Stock Food

Komentari 0