Life&style

Trikovi koji će drastično ubrzati vaš metabolizam

Metabolizam je najveći krivac zašto ne možemo pojesti čokoladu dnevno bez da ju ne primijetimo na bedrima...

Znamo da se stalno žalite na njega, ali znate li uopće što točno znači riječ metabolizam? To su ustvari svi kemijski procesi koji se odvijaju unutar našeg tijela i održavaju nas na životu, poput primjerice pokretanja organa, disanja, popravljanja stanica i probave hrane.

Našem tijelu treba energija da uspije u jednom danu obaviti sve te metaboličke procese, a kako mi zovemo tu energiju? Kalorije. Ako jedete premalo kalorija, metabolizam je sporiji jer radi u "manjoj brzini". U nastavku donosimo savjete kako ubrzati metabolizam bez gomilanja nepotrebnih kalorija...

NEKA DORUČAK POKRENE VAŠ METABOLIZAM

Nije bitno koliko jedete za doručak, već što jedete. Birajte proteinske namirnice s niskim udjelom šećera poput primjerice jaja, jogurta ili mesa.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

CARDIO

Ali ne običan. HIIT trening je odličan način kako u što kraćem vremenu sagorjeti što više kalorija i maksimalno ubrzati metabolizam. S druge strane, brojna istraživanja su pokazala da dugoročno gubimo najviše masnoća ako trčimo ili hodamo uzbrdo. 

ZELENI ČAJ

Zamijenite kavu ovim napitkom i vaše će vam tijelo biti beskrajno zahvalno. Zeleni čaj također sadrži kofein koji će vas razbuditi i dati vam energiju prema tome nema potrebe da strahujete hoćete li uspjeti ostati budnima kroz cijeli radni dan. 

 | Autor: Getty Images Getty Images

RADITE NA STVARANJU MIŠIĆA

Treninzi snage ključni su ako želite sagorjeti masnoće i stvoriti mišićnu masu. Vježbanje s utezima je najsigurniji način kako ubrzati metabolizam i trošiti kalorije još satima nakon odrađenog treninga.

Photo: arhiva

Komentari 0