Life&style

Pravila učinkovitog vježbanja koja vode do vidljivih rezultata

Možda vježbate svaki dan, no ako ste statični i ne trudite se dati svoj maksimum, na rezultate ćete trebati pričekati

Vježbanje je uvijek dobro za vas, no ako želite izvući maksimum, trebate poštovati određena pravila koja nisu jednaka za sve oblike vježbanja. Donosimo vam nekoliko dragocjenih savjeta koje bi trebalo poslušati ako želite da vam vježbanje bude ugodno, zabavno i korisno.

 | Autor: Instagram/Nives Celzijus Instagram/Nives Celzijus

Joga i pilates
Izbjegavati – samo lagane vježbe na prostirci nisu dovoljne; probajte i trening izdržljivosti.
Obavezno – pokušajte otići barem na jedan sat joge ili pilatesa tjedno. Obje te vježbe grade pravilno držanje i snagu. Ako želite veći izazov, odaberite Bikram jogu tijekom koje se pokreti izvode na visokim temperaturama.

Trčanje
Izbjegavati – statično istezanje prije trčanja. Radije iskušajte dinamičnije pokrete kao što je marširanje ili preskakanje kako biste svoje tijelo pripremili za trčanje. Također, ne trčite previše jer to može biti loše za zglobove. Mnogi ljudi trče više nego što bi trebali – jedan sat dnevno je već previše. Idealno bi bilo trčati 30 minuta tri do četiri puta tjedno.
Obavezno: Tijekom trčanja uvijek pijte dovoljno vode. Osim toga, ulaganje u dobar par tenisica koje su prilagođene vašem stilu trčanja će vam pomoći da vaši zglobovi ostanu zdravi i smanjit će pritisak na noge.

 | Autor: Splash Splash

Vožnja biciklom
Izbjegavati – neka vožnja biciklom ne bude jedina vježba koju prakticirate – kombinirajte je s istezanjem, koje će pozitivno djelovati na vašu fleksibilnost.
Obavezno – pazite na to da sjedalo bude na pravoj visini, tj. da bude u visini vaših bokova. Time ćete biti sigurni da bicikl vozite pravilno.

Utezi
Izbjegavati – nije preporučljivo stalno raditi iste pokrete. Pokušajte mijenjati vježbe svakih četiri do šest tjedana kako biste vašim mišićima pružili nove izazove.
Obavezno – pokušajte prakticirati velike pokrete kao što su čučnjevi ili iskoraci. Za takve pokrete je potreban veliki angažman mišića, a time ćete sagorjeti masnoće te izgraditi snažno i stabilno tijelo.

 

Photo: Getty Images

Komentari 0