Life&style

Neočekivani uzroci podočnjaka: PMS, bubrezi, alergije...

Iza tamnih kolutova oko očiju mogu se kriti brojne bolesti, među kojima je i alergije na mlijeko i gluten...

Osim neprospavanih noći, krivci za natečenost kapaka i tamne kolutove ispod očiju mogu biti zdravstvene tegobe, kao što su, primjerice, problemi s bubrezima.

Nepravilan rad bubrega uzrokuje zadržavanje tekućine u tijelu pa osim vrećica ispod očiju, otiču prsti i gležnjevi. Osim što mogu biti posljedica bolesti bubrega, podočnjake mogu izazvati i alergije na hranu. Među najčešćim "krivcima" su intolerancija na laktozu i gluten, ali i alergije na voće i povrće tretirano pesticidima. Alergije na hranu lako se "zamaskiraju" pa ih je teško otkriti, ali ako tamni podočnjaci ne prolaze, najbolje je da se javite liječniku.

 | Autor: Getty Images Getty Images Tijekom PMS-a naši hormoni "podivljaju", što izaziva zadržavanje vode u tijelu, probleme sa spavanjem i tamne podočnjake. Upravo se zbog toga tjedan dana prije ciklusa preporuča izbjegavanje slanih namirnica i ugljikohidrata koji zadržavaju vodu. Nasuprot tome, trebalo bi koristiti zeleni čaj koji djeluje kao diuretik i potiče izlučivanje viška tekućine. Isto kao što previše vode u tijelu uzrokuje natečenost, previše alkohola, kave i cigareta dovodi do dehidracije i izaziva podočnjake. Organizmu je tada potrebno temeljito čišćenje, kako biste iz njega izbacili sve toksine koji opterećuju jetru i bubrege. Problemi sa sinusima stvaraju pritisak na vene koje se protežu od očiju prema nosu, te tako povećavaju rizik od nastanka podočnjaka. Preporuča se pokušati s inhalacijom kako biste ocepili nos i uspostavili pravilnu cirkulaciju.

Photo: Getty Images

Komentari 0