Beauty

Najčešći anti-aging mitovi koje definitivno moraš ignorirati

Postoje mnogi mitovi o tome „kako ćeš za već za tjedan dana izgledati najmanje tri godine mlađe“ (ali, ako nazoveš odmah, možda ćeš i za tri dana izgledati čak pet godina mlađe!!!). Naravno, postoje savjeti na koje često naletimo i sasvim su OK, a ima ih onih kod kojih nema baš nekog efekta, osim eventualno praznog novčanika…

Anti-aging kreme, puno njege ili zdrava prehrana? Što nam je zapravo potrebno kako bismo izgledale vječno mlade? Razotkrivamo najčešće anti-aging mitove…

1. Povrće i voće čine nas zdravima i lijepima 

Točno! Prehrana s dovoljno vitamina i hranjivih tvari je osnova da ostanemo fit i mlade. Osobito voće i povrće – koje je bogato vitaminom C i E (paprika, kivi, citrusni plodovi) štite stanice kože od slobodnih radikala te poboljšavaju izgled kože. Kako bi zaštitile kožu od UV-zračenja, trebamo jesti rajčice – bogate su lipokinom, koji štiti od raka kože. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

2. Nemoj prerano koristiti anti-aging kreme 

Ovisi! Negdje u sredini dvadesetih godina života naša koža počne starjeti, ali to je individualno te jako načinu života određene osobe. Usprkos tome, ima smisla u to vrijeme početi koristit anti-aging proizvode (prije sve one bogate antioksidansima te zaštitom od sunca). Nikad nije prerano zaštiti kožu od UV zračenja. Što se tiče proizvoda koji sadrže hormone, bolje je početi u kasnijoj dobi. 

Možda vas zanima Ove preparate dermatolozi nikad ne bi stavili na svoje lice, koje od njih ti koristiš? Rubrika Beauty Beauty

3. Stres ubrzava proces starenja kože 

Točno! Stres izaziva stvaranje slobodnih radikala u našem tijelu, a oni ubrzavaju proces starenja te zbog njih koža izgleda naborano i umorno. Pošto se stres ne može baš uvijek izbjeći, dobro je posegnuti za proizvodima koji su bogati antioksidansima te štite kožu od loših utjecaja. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

4. Puno tekućine održava kožu mladom 

Točno! Ali, puno ovisi o tome što piješ. Voda i nezaslađeni čajevi su dobar izbor kako bi održali kožu glatkom i napetom te isprali otrove iz tijela. Osobito je dobar zeleni čaj koji ima anti-aging svojstva (sadrži polifenole koji sprječavaju loš utjecaj slobodnih radikala). 

5. Što se duže koristi jedna krema, toliko je slabije njeno djelovanje 

To nije točno! Kako bi neki proizvod za njegu kože djelovao kako treba, treba proći najmanje četiri tjedna korištenja. Optički efekt nekad je vidljiv tek nakon nekoliko mjeseci. Ako nema nekog efekta, tek onda isprobaj nešto novo. Ali, ako imaš osjetljivu kožu, nemoj često mijenjati proizvode za njegu, jer različite tvari izazivaju podražaje. 

Možda vas zanima S ova 4 pravila jesenske beauty rutine tvoja će koža zablistati Rubrika Beauty Beauty

6. Koža ne treba zimi zaštitu od sunca 

Pogrešno! Čak i ako ne vidimo jasno sunce, koža je još uvijek izložena UV-zračenju – čak i u sjeni! Zbog toga se preporučuje koristiti zaštitni faktor 15 kad god smo izložene suncu. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

7. Sport nas održava mladima 

Točno! Aerobni sportovi poput trčanja, plivanja ili biciklizma dovode tijelo u formu te ga opskrbljuju kisikom. Aktiviraju se stanice koje čine kožu ružičastom i napetom. Trening snage potiče proizvodnju hormona te izmjenu tvari. 

Možda vas zanima Ovih 5 ''bapskih priča'' potvrdila je i znanost Rubrika Life&style Life&style

8. Hijaluron zaglađuje kožu

Točno! Stručnjaci tvrde kako je hijaluron genijalan materijal koji može zadržati puno vode. Brine se za bolju navlaženost kože, pa koža stoga djeluje svježije. Dodatno potiče proizvodnju kolagena i elastina te štiti od slobodnih radikala. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0