Beauty

Kada početi koristiti kreme sa zaštitnim faktorom?

Zaštita od sunca važan je preduvjet za zdravlje i ljepotu kože. Iako to znamo, vrlo često griješimo, jer djelotvorna je samo pravilna zaštita. A što to znači?

Najčešća pitanja o UV zaštititi odnose se na nastanak tamnih mrlja usprkos mazanju kremom, period u kojem se trebaju koristiti zaštitne kreme, faktore i hidrataciju. Ne postoji univerzalan odgovor kada su pitanja o njezi kože u igri, a tako je i s ovom temom. Bez obzira je li riječ o hidratantnoj, dakle uobičajenoj dnevnoj kremi sa SPF zaštitom ili o sredstvu za sunčanje važno je najprije pronaći svoj faktor.

 | Autor: arhiva arhiva

Ultraljubičasto (UV) zračenje dijelimo na UVA, UVB i UVC zrake.

Intenzitet UV zračenja mijenja se ovisno o godišnjem dobu, dijelu dana, geografskoj širini, nadmorskoj visini, o oblačnosti i čistoći zraka. Zaštitna sredstva razlikuju se prema zaštitnom faktoru, vodootpornosti i fotostabilnosti. SPF je kratica (sun protection factor) obilježava faktor zaštite, a broj uz kraticu pokazuje stupanj zaštite kože od opeklina.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Za primjerenu zaštitu svakom tipu kože na raspolaganju su sredstva s određenim zaštitnim faktorom. SPF mora biti prilagođen tipu kože. Bitan je i fototip vaše kože, jer o njemu ovisi kako će koža reagirati na sunce. Neke kože tamne prirodno, a druge su osjetljivije ili im je neprestano potrebna visoka zaštita. Uz visok zaštitni faktor vaša je koža bolje zatićena. No, nakon 2 sata morate proizvod ponovno obilno nanijeti. Fototip razvrstava osobe prema načinu na koji njihova koža reagira na sunce, a postoji 6 različitih vrsta:

Fototip I: mliječna koža (crvenokose osobe), uvijek opekline, nikad preplanulost, puno pjegica.
Fototip II: svijetla koža, uvijek opekline, ponekad lagani ten, puno pjegica.
Fototip III: svijetla do tamna koža, ponekad opekline, uvijek preplanulost (srednja), malo pjegica.
Fototip IV: tamna koža, nikad opekline, uvijek preplanulost (tamna), bez pjegica.
Fototip V: smeđa koža, nikad opekline, uvijek preplanulost (vrlo tamna), bez pjegica.
Fototip VI: crna koža, nikad opekline, bez pjegica.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Anthelios XL godinama štiti osjetljivu kožu te kožu koja pati od alergija na sunce pružajući joj izrazito visoku UVA zaštitu (UVA razina zaštite stroži od europske preporuke) s minimalnim brojem sastojaka (bez mirisa, bez parabena, nekomedogeno, testirano pod dermatološkim nadzorom) i posebno formuliranih tekstura pogodnih za sve tipove kože i izlaganja.

Cijelu liniju proizvoda pogledajte ovdje.

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0