Life&style

Budućnost na licu: Stvari koje otkrivaju kako ćete stariti

Osim što se na licu vidi koliko smo ostarili, ono i tijekom života otkriva kako ćemo zapravo stariti

Budite sretni ako vas je genetika obdarila okruglim ili srcolikim oblikom lica, a ne izduženim licem koje brže gubi masti. Iako ste tijekom odrastanja nesumnjivo proklinjali to što imate punije lice, koža lica koja ima povećan broj masnih stanica duže vremena održava svoj mladenački izgled. Još jedna prednost svakako su i istaknute jagodice na obrazima, zato što vaši obrazi neće izgledati opušteno, jer će im jagodice pružati potporu i držati ih podignutima. Ostali poželjni atributi uključuju tamniji, melaninom bogat ten (crte lica i bore izraženije su na svijetloj koži) i masnu ili mješovitu kožu.

Dakle, itekako ima istine u mišljenju da masnoća koju koža lica proizvodi služi kao prirodni lijek protiv bora tako što hidratizira srednji sloj kože.

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images Priroda protiv prirode

To što niste rođeni s optimalnim oblikom lica ili tipom kože ne znači da ste 'prokleti' - stručnjaci se slažu da nasljedne osobine znatno manje utječu na starenje nego se to smatra.'Samo 20 posto toga kako mi starimo ima veze s genetikom. Nasljeđujemo strukturu kostiju i boju kože, ali bitnije je kako vi s njima postupate. Nije iznenađenje ono što se nalazi na vrhu popisa faktora koje možete kontrolirati - izlaganje suncu najviše utječe na prerano starenje kože. Stalno o tome slušati, ali samo zato što je to istina. Sunčeve zrake lome kolagen i elastin u koži, što uzrokuje nastanak bora. Drugi krivci su pušenje, koje koži 'ukida' dovod kisika koji joj treba da bi izgledala zdravo i svježe, kao i nedostatak sna, što koži ne daje dovoljno vremena da obnovi stanice i odradi proces regeneracije. Manje poznati procesi koji ubrzavaju starenje uključuju 'yo-yo' efekt nakon dijeta, spavanje licem uprtim u jastuk, slaba prehrana, stres koji u tijelo 'pumpa' toksine, pa čak i izrazi brige na licu krivci su za pucanje kolagena.

Tekstura lica

Ono što svakako morate zapamtiti jest da, koje god korake protumjere poduzmete, ne možete trajno zaustaviti nastanak bora, nego možete samo ga usporite. Među glavnim pokazateljima starije dobi je isušeno, umorno lice i neravnomjerno pigmentirana koža, obješena koža, stanjivanje usana i kože, ispijena boja kože, obješeni kapci te, između ostalog, rijetke obrve.

Proizvodi koji održavaju mladost

Srećom, za one koji što dulje žele zadržati mladolik izgled lica, na policama u trgovinama može se pronaći toliko proizvoda koji znatno usporavaju proces starenja i koju vam omogućuju da izgledate mlađe za čak deset godina. Za hidratizirana, glatku kožu koristite kreme s retinolom i peptidima, a za zdraviji sjaj, kako biste kompenzirali gubitak krvnih žilica i sve manji protok kisika u stanice lica uzrokovanog starenjem, odaberite proizvode koji sadrže ginko i mentu.

Photo: Guliver Image/Getty Images

Komentari 0