Life&style

10 tipičnih pogrešaka prilikom tretiranja kose

Radite ih a da niste ni svjesni, a zbog njih vaša kosa pati i ne izgleda kako biste htjeli...

Prestanite sa zlostavljanjem kose i pružite joj tretman kakav zaslužuje. Ako želite zdravu, sjajnu kosu, morate voditi računa o tome na koji način vodite brigu o njoj. Pogledajte deset najvećih pogrešaka koje žene čine prilikom tretiranja kose.

1. pogreška: Češljanje prilikom pranja
Kosa je najslabija kada je mokra, ali tada se i najviše mrsi. Kako biste ovo bar djelomično spriječili, počešljajte je prije pranja. Ako je potrebno ponoviti postupak pod tušem, nanesite balzam na kosu i razmrsite je polako prstima, a zatim raščešljajte rijetkim češljem.

2. pogreška: Češljanje vrhova
Činjenica je da prečesto češljanje kose izaziva njezino lomljenje, ali prirodna masnoća kože glave je najbolji balzam. Masirajte tjeme drvenom četkom s čekinjama kako biste potaknuli cirkulaciju, a zatim počešljajte kosu od korijena do vrhova kako biste joj dali sjaj.

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images

3. pogreška: Svakodnevno pranje kose
Svakodnevno pranje kose nije preporučivo. Voda ispire prirodne masnoće glave i tako ostavlja kosu bez sjaja i života. Ako već morate to raditi, koristite blage preparate za njegu kose.

4. pogreška: Preobilna primjena regeneratora
Većina žena koristi balzam samo za vrhove kose kako bi spriječile njihovo pucanje, međutim preporučivo je nanositi ga od korijena, ali u ograničenim količinama. Nemojte pretjerivati, koristite baš toliko da ju možete razmrsiti. I obavezno ispirite kosu sve dok voda ne postane bistra.

5. pogreška: Nekorištenje preparata za zaštitu od topline
Toplina je jedan od najvećih faktora štetnih po kosu. Ali ako vaša kosa ne može proći bez tretiranja sušilom, obavezno koristite sredstva za zaštitu od topline. Postoji veliki izbor silikona i ulja koje možete nanijeti prije sušenja kose, a zatim sušilo podesite na srednju temperaturu kako biste spriječili trenutna oštećenja.

6. pogreška: Sušenje ručnikom
Većina proizvoda koristi se nakon što kosu prosušite ručnikom, međutim prejako trljanje može dovesti do oštećenja i pucanja. Umjesto toga samo lagano upijte višak vode s kose i zatim ju protresite. Trebat će joj više vremena da se osuši, ali će zato biti zdravija.

7. pogreška: Korištenje pegle na vlažnu kosu
Rukovanje vrućim uređajima na vlažnoj kosi može spaliti folikule i dovesti do pucanja vlasi. Prije korištenja pegle kosa mora biti apsolutno suha.

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images

8. pogreška: Nanošenje lakova za kosu prije feniranja
Lakovi za kosu puni su alkohola koji prilikom kontakta s toplinom gori, automatski paleći kosu. Ovakve preparate koristite isključivo nakon sušenja.

9. pogreška: Redovno tapiranje kose
Ovo je trik koji svaka žena koristi s vremena na vrijeme. Međutim, tapiranje kose gustim češljem dovodi do oštećenja kutikule i ispucale kose. Danas postoje razni preparati za volumen, te se radije opredijelite za neki od njih, a povremeno se možete vratiti na ovu dobro poznatu metodu.

10. pogreška: Pokušaj tretiranja rascvjetanih vrhova Onog trenutka kada se vrhovi rascvjetaju, ne postoje preparati koji bi to mogli popraviti. Jedino rješenje jest da je zaštitite tako što ćete izbjegavati prečesto pranje, sušenje ručnikom, korištenje sušila i pegli, ili da se jednostavno ošišate. Uz to postoje preparati kao što je arganovo ulje ili vosak, koje možete nanositi na vrhove preventivno.

Photo: Getty Images

Komentari 0